Hospice des Orphelins

Alternatieve naam Muziekacademie

• Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is beschermd als monument Hospice des Orphelins

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Weeshuis Hospice des Orphelins

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Beschrijving

Zogenaamd "Muziekacademie", in 1853-54 gebouwd als "Hospice des Orphelins". Later stadsschool geworden en veranderd in 1882 naar ontwerp van stadsarchitect Theodore Welvaert. Rechthoekig gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak (nok parallel aan het plein, mechanische pannen). Begane grond met arduinen plint en Franse voegen, uitwaaierend boven de muuropeningen. Licht vooruitspringende hoektravee, geflankeerd door geblokte pilasters van arduin op de begane grond en voorzien van rondbogige deuren. Middentravee met rondboogvensters voorzien van lekdrempels en geflankeerd door rondbogige koetspoorten met houten waaier. Verdieping boven de puilijst met rondboogvensters in een geprofileerde omlijsting; de onderdorpels lopen door tot een kordon. De gelede architraaf verspringt tot rechthoekige en ronde panelen. Gekorniste kroonlijst op tanden.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 89.

Auteurs: Demey, Anthony