erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 17861   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17861

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Grotendeels verminkt herenhuis uit de 19de eeuw, waarvan enkel nog de twee bovenverdiepingen en drie traveeën behouden zijn. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met licht vooruitspringende linker travee geflankeerd door Ionische en Corinthische pilasters, voorts gemarkeerd door een balkon op zware consoles en met een smeedijzeren leuning, een deurvenster bekroond door een hoofdgestel op consoles en met naar binnen gekeerde vleugelstukken; op de lagere derde verdieping een deurvenster met balusters, geflankeerd door pilasters, versierd met een schelpmotief in het rond boogveld, en bekroond door een gebogen fronton waarop een siervaas. Voorts rechthoekige vensters met ingediepte rechtstanden. Boven de gekorniste kroonlijst op tanden, twee dakkapellen met gebogen fronton.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs : Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17861 (Geraadpleegd op 19-05-2019)