erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
17868
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17868
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Sierlijk burgerhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, uit de tweede helft van de 19de eeuw; drie traveeën en twee en een halve bouwlaag beëindigd op gelede architraaf en kroonlijst op modillons. Begane grond met Franse voegen uitstralend boven beide deuren in de uiterste travee. Middentravee met houten winkelpui met gekornist hoofdgestel. Steekbogige, met arduin omlijste bovenvensters op doorgetrokken onderdorpels; rechthoekige spiegels op de penanten. Rechthoekig blind vensters op de mezzaninoverd. boven een kordonband.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.