Burgerhuis, gedateerd 1750

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 54, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1750

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Diephuis met in- en uitzwenkende topgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Traditionele verankerde baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde voorgevel gedateerd 1750. Geprofileerde puilijst, boven de deur gebogen en gekornist. Op de bovenverdieping rechthoekige vensters met lekdrempels; eenvoudige waterlijst en sporen van vensterkruisen en luiken. Geprofileerde kordonband als scheiding tussen gevelvlak en geveltop. Laatst genoemde met steekbogig kruiskozijn met gekorniste waterlijst en vlakke omlijsting met oren en neuten. Op de penanten "ANNO 1750". Topgevelbekroning door middel van driehoekig fronton met siervaas. Begane grond in 1884 gewijzigd tot dubbelhuis met segmentboogdeur met rijk geprofileerde omlijsting voorzien van imposten, neuten en sluitsteen; rechthoekige vensters. Achterpuntgevel van eenvoudige baksteen. Geveltop met muurvlechtingen, op zandstenen schouderstukken. Steekboogvensters met bepleisterde omlijsting met oren, neuten, een sluitsteen en waterlijst. Onder het winkelgedeelte bevindt zich een overwelfde kelder met zeer eenvoudige graten in stucwerk, samenlopend op een cirkel.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p.49-50

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Lokeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.