erfgoedobject

Burgerhuis, gedateerd 1750

bouwkundig element
ID
17872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17872

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis, gedateerd 1750
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1750
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Diephuis met in- en uitzwenkende topgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Traditionele verankerde baksteenbouw met bepleisterde en geschilderde voorgevel gedateerd 1750. Geprofileerde puilijst, boven de deur gebogen en gekornist. Op de bovenverdieping rechthoekige vensters met lekdrempels; eenvoudige waterlijst en sporen van vensterkruisen en luiken. Geprofileerde cordonband als scheiding tussen gevelvlak en geveltop. Laatstgenoemde met steekbogig kruiskozijn met gekorniste waterlijst en vlakke omlijsting met oren en neuten. Op de penanten "ANNO 1750". Topgevelbekroning door middel van driehoekig fronton met siervaas. Begane grond in 1884 gewijzigd tot dubbelhuis met segmentboogdeur met rijk geprofileerde omlijsting voorzien van imposten, neuten en sluitsteen; rechthoekige vensters.

Achterpuntgevel van eenvoudige baksteen. Geveltop met muurvlechtingen, op zandstenen schouderstukken. Steekboogvensters met bepleisterde omlijsting met oren, neuten, een sluitsteen en waterlijst. Onder het winkelgedeelte bevindt zich een overwelfde kelder met zeer eenvoudige graten in stucwerk, samenlopend op een cirkel.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p.49-50

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis, gedateerd 1750 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17872 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.