Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Eclectische, voormalige dokterswoning (zie bouwaanvraag) opgericht in opdracht van de fabrieken De Naeyer aansluitend bij de werkmanswijk rondom het Edmond de Grimbergheplein. Onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen, onder gecombineerde zadeldaken (nok loodrecht op en parallel aan de straat, mechanische pannen), uit einde 19de eeuw, op aanvraag van de Anciens Etablissements L. De Naeyer naar ontwerp van 1927 vergroot met linker deel.

Baksteenbouw met voornamelijk op de benedenverdieping bepleisterde en beschilderde banden uitwaaierend boven de rondbogige muuropeningen. Centrale risalietvormende trapgevel met sierankers en decoratief metselwerk, herhaald in de rechter zijpuntgevel en in de fries van de aansluitende lijstgevels. Gecementeerde linker zijgevel. Nummer 1B: met in oksel lager aanbouwsel en aansluitende portiek met rondbogen.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1927, nummer 14.

Auteurs: Steyaert, Rita