Neotraditionele huizenrij

Beschrijving

Bij nummer 2-26 aansluitende huizenrij in neotraditionele stijl, in 1910 uitgevoerd naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke (Tielt). Burgerhuizen met bakstenen gevel van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Opmerkelijk spel van dakvensters met trap- of tuitgevel, dakkapellen met klimmend dakje, overkragende zolderverdieping met imitiatievakwerk, het geheel culminerend in een slank, achtzijdig hoektorentje met ingesnoerde naaldspits, boven het hoekhuis nummer 42. Ook in de plaatsing en de afdekking van de muuropeningen zit een uitzonderlijke variatie. De huizenrij vormt een samenhangend geheel door het gebruikte materiaal (baksteen met natuurstenen speklagen) en de gelijke kroonlijst- en daknokhoogte.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 106.

Auteurs: Demey, Anthony