erfgoedobject

Neotraditionele huizenrij

bouwkundig element
ID: 17883   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17883

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bij nummer 2-26 aansluitende huizenrij in neotraditionele stijl, in 1910 uitgevoerd naar ontwerp van architect H. Van den Broucke (Tielt). Burgerhuizen met bakstenen gevel van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Opmerkelijk spel van dakvensters met trap- of tuitgevel, dakkapellen met klimmend dakje, overkragende zolderverdieping met imitiatievakwerk, het geheel culminerend in een slank, achtzijdig hoektorentje met ingesnoerde naaldspits, boven het hoekhuis nummer 42. Ook in de plaatsing en de afdekking van de muuropeningen zit een uitzonderlijke variatie. De huizenrij vormt een samenhangend geheel door het gebruikte materiaal (baksteen met natuurstenen speklagen) en de gelijke kroonlijst- en daknokhoogte.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 106.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neotraditionele huizenrij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17883 (Geraadpleegd op 19-09-2020)