erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

bouwkundig element
ID
17888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17888

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar verluidt oorspronkelijk behorend aan het eertijds nabijgelegen klooster van Oudenbos. Verzorgde veldkapel omgeven door linden vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige bakstenen constructie afgedekt door een zadeldak (Vlaamse pannen). Beraapte en geschilderde gevels. Voorpuntgevel met licht getoogde deur onder waterlijstje. Verweerde zandstenen cartouche in de geveltop. Zijgevels met klein getoogd venstertje, onder de dakrand geplaatst.

  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 48/1, 1936, p. 34.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het kapelletje, beeldbepalend gelegen op de hoek van twee kleine landelijke wegen, dateert uit de vroege 18de eeuw of is mogelijk 17de-eeuws in oorsprong. De kapel is weergegeven op de Poppkaart en ook de Ferrariskaart geeft een aanwijzing van een bestaande kapel.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002168, Woning horende bij de voormalige abdishoeve van het voormalig klooster van Oudenbos, met knotlinde en Onze-Lieve-Vrouwkapel (VAN BRANDEN G. 2001).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.