erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
17888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17888

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar verluidt oorspronkelijk behorend aan het eertijds nabijgelegen klooster van Oudenbos. Verzorgde veldkapel omgeven door linden vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige bakstenen constructie afgedekt door een zadeldak (Vlaamse pannen). Beraapte en geschilderde gevels. Voorpuntgevel met licht getoogde deur onder waterlijstje. Verweerde zandstenen cartouche in de geveltop. Zijgevels met klein getoogd venstertje, onder de dakrand geplaatst.

  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 48/1, 1936, p. 34.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dendrochronologisch onderzoek linden

Bij de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel zijn acht lindes aangeplant, waarvan één is gerooid. Twee van de bestaande bomen werden op 19 april 2024 dendrochronologisch onderzocht, op basis van het jaarringpatroon.

De lindes rond de kapel werden genummerd van 1 tot en met 7 in tegenwijzerzin, beginnend vanaf de straatkant aan de zitbank. Boom nummer 2 werd twee maal aangeboord, deze boorkernen hebben een duidelijk gelijklopende jaarringpatroon. Deze werden uitgemiddeld tot één ‘boomreeks’. Bomen nummers 5 en 6 werden telkens één maal aangeboord. Linde nummer vijf heeft een omtrek van 165 cm op een hoogte van 80 cm gemeten. De boorkern uit linde nummer 6 vertoont een vrij warrig jaarringpatroon en kon niet worden opgemeten.

Voor de twee lindes kan de leeftijd nauwkeurig worden ingeschat. Deze zijn respectievelijk 91 jaar (boom 2, met een boorkern tot in het merg) en naar schatting 103 jaar oud (boom 5, op 1 cm van merg). Op die inschatting is er slechts een heel kleine foutenmarge mogelijk. Het betreft immers jaarringpatronen van in de kern van de stam tot aan de schors en die omvatten alle levensjaren van die bomen.

Mogelijk zijn de bomen rond de kapel niet allemaal op hetzelfde tijdstip aangeplant. De twee bomen waar een leeftijdsbepaling is op uitgevoerd tonen alvast een verschil van circa 12 jaar. Op de geregistreerde omtrekken op borsthoogte (150 cm boven maaiveld) zit wel wat variatie, wat mogelijk ook kan wijzen op een leeftijdsverschil. De omtrekken variëren van 105 cm tot 186 cm.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Datering van de kapel

Het kapelletje, beeldbepalend gelegen op de hoek van twee kleine landelijke wegen, dateert uit de vroege 18de eeuw of is mogelijk 17de-eeuws in oorsprong. De kapel is weergegeven op de Poppkaart en ook de Ferrariskaart geeft een aanwijzing van een bestaande kapel.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002168, Woning horende bij de voormalige abdishoeve van het voormalig klooster van Oudenbos, met knotlinde en Onze-Lieve-Vrouwkapel (VAN BRANDEN G. 2001).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.