erfgoedobject

Klooster der paters minderbroeders

bouwkundig element
ID
17893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17893
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster der Paters Minderbroeders
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Het klooster der paters minderbroeders bestaat uit achterin gelegen en daardoor onopvallende kloostergebouwen en een haaks op de straat ingeplante kerk met voorgevel op de rooilijn. De paters minderbroeders, ook recolletten genoemd, vestigden zich alhier in 1848 in een ruim herenhuis dat achtereenvolgens de volgende bestemmingen had gekend: begin 19de eeuw zogenaamd "Hof van Vlaanderen" (herberg) met neerhof, boomgaard, weide, priëlen, groentetuin en wip; 1833 paardenpost, na toevoeging van een paardenstal voor veertig paarden; 1840 klooster en pensionaat van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie (moederklooster te Sint-Niklaas). Na de bouw van de kerk, werden in 1870 nieuwe kloostergebouwen opgetrokken achter het kooreinde. Bakstenen gebouw van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, leien); zijgevels van drie traveeën. Eenvoudige spitsboogvensters met arduinen lekdrempels en bewaard houtwerk. Haaks ertegen: bakstenen gebouw van twee bouwlagen met op de begane grond getoogde vensters en op de bovenverdieping rondboogvensters met sierlijke ijzeren roedeverdeling.

 • FRAUSSEN E., De Minderbroeders te Lokeren (1848-1940), Mechelen, 1948.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Luikstraat

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren

 • Is gerelateerd aan
  Heilige Antonius van Padua-kerk


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster der paters minderbroeders [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17893 (Geraadpleegd op 12-06-2021)