Klooster der paters minderbroeders

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster der Paters Minderbroeders

Beschrijving

Het klooster der paters minderbroeders bestaat uit achterin gelegen en daardoor onopvallende kloostergebouwen en een haaks op de straat ingeplante kerk met voorgevel op de rooilijn. De paters minderbroeders, ook recolletten genoemd, vestigden zich alhier in 1848 in een ruim herenhuis dat achtereenvolgens de volgende bestemmingen had gekend: begin 19de eeuw zogenaamd "Hof van Vlaanderen" (herberg) met neerhof, boomgaard, weide, priëlen, groentetuin en wip; 1833 paardenpost, na toevoeging van een paardenstal voor veertig paarden; 1840 klooster en pensionaat van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie (moederklooster te Sint-Niklaas). Na de bouw van de kerk, werden in 1870 nieuwe kloostergebouwen opgetrokken achter het kooreinde. Bakstenen gebouw van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, leien); zijgevels van drie traveeën. Eenvoudige spitsboogvensters met arduinen lekdrempels en bewaard houtwerk. Haaks ertegen: bakstenen gebouw van twee bouwlagen met op de begane grond getoogde vensters en op de bovenverdieping rondboogvensters met sierlijke ijzeren roedeverdeling.

• FRAUSSEN E., De Minderbroeders te Lokeren (1848-1940), Mechelen, 1948.

Auteurs: Demey, Anthony