Kapel van de Heilige Laurentius

Gemeente Lokeren

• Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is beschermd als monument Kapel van de Heilige Laurentius

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van de Heilige Laurentius

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Beschrijving

Gebouwd in 1633 als vrijstaand gebouwtje vlak tegenover de vroegere tuinuitgang van het domein der adelijke familie Ryngaut. In 1768-69 kreeg het zijn huidige straatgevel. Bij de restauratie in 1909 door de Lokerse architect H. Van den Broucke werd de gevel gedecapeerd en de originele venstertracering in de geveltop vervangen door een ijzeren harnas. Voorgevel van baksteen, geflankeerd door licht overhoeks geplaatste geblokte pilasters van arduin, met vlakke, ingediepte schachten. Geveltop afgeboord door slanke voluten verbonden door een driehoekig pseudo-fronton waarop een gesmeed ijzeren kruis. Centrale rondboogdeur met arduinen omlijsting met kwarthol beloop voorzien van neuten, imposten en versierde sluitsteen. Boven de deur loopt een geprofileerde, gekorniste, arduinen waterlijst. Aansluitend groot rondboogvenster met arduinen omlijsting voorzien van imposten en een sluitsteen. Hierboven twee S-vormige muurankers.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 37.

Auteurs: Demey, Anthony