erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
17912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17912
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Eerste drie traveeën afzonderlijk te beschouwen met vooruitspringende middentravee geaccentueerd door casementen op de penanten, een balkon met balusters op de bovenverdieping en twee leeuwekopconsoles onder de gekorniste kroonlijst. Rechter travee met rechthoekige poort, spiegels op de penanten, rechthoekige erker waarop een balustrade en een gebroken gebogen fronton. Gevel bekroond door een gelede architraaf, fries met versierde panelen en getande kroonlijst. Twee dakkapellen waarvan de rechtse met een gebroken gebogen fronton waaruit een siervaas oprijst.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17912 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.