erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 17912   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17912

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Eerste drie traveeën afzonderlijk te beschouwen met vooruitspringende middentravee geaccentueerd door casementen op de penanten, een balkon met balusters op de bovenverdieping en twee leeuwekopconsoles onder de gekorniste kroonlijst. Rechter travee met rechthoekige poort, spiegels op de penanten, rechthoekige erker waarop een balustrade en een gebroken gebogen fronton. Gevel bekroond door een gelede architraaf, fries met versierde panelen en getande kroonlijst. Twee dakkapellen waarvan de rechtse met een gebroken gebogen fronton waaruit een siervaas oprijst.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17912 (Geraadpleegd op 20-10-2020)