Stadhuis Lokeren

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Groentemarkt
Locatie Groentemarkt 1, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stadhuis Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 12-04-1974.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadhuis van Lokeren

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

Beschrijving

Hoekgebouw van twee bouwlagen, in 1761 opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt (Gent). Oorspronkelijk grondplan ongeveer vierkant met aan de voorzijde een dubbele middentravee met twee zijtraveeën (zonder de twee achteruitspringende rechter traveeën, toegevoegd in 1863) en aan de zijgevel drie traveeën (verlengd tot zeven in 1863). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met sterk verhoogde begane grond op arduinen sokkel voorzien van steekbogige keldervensters, en Franse voegen op de penanten, onder mansardedak (leien). Symmetrische voorgevel met pseudo-middenrisaliet van twee traveeën, voorafgegaan door een breed uitlopende arduinen dubbele bordestrap met gesmeed ijzeren hek van J. Delmotte (Brussel); gekoppelde deuren in rijk geprofileerde spiegelbogige arduinen omlijsting met neuten, gestrekte tussendorpels, versierde sluitstenen en gesmeed ijzeren waaiers. Op de bovenverdieping een arduinen balkon op drie rocailleconsoles en met een gesmeed ijzeren hek. Als bekroning een helmvormig fronton met gesmeed ijzeren astrolabium en ondersteund door rocaillemotieven waartussen het wapenschild van de stad Lokeren (rooster, attribuut van Sint-Laurentius, met erboven Wase raap); twee niervormige oculi tussen grillige rocailles. Alle vensters zijn steekbogig en hebben een geprofileerd arduinen beloop met versierde sluitsteen. De dakkapellen werden na de vergroting toegevoegd.

  • NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), in Annalen van de Koninklijke van het Land van Waas 70/3 + 4, 1967, p. I 99-202.
  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977 p. 51-54.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Groentemarkt

Groentemarkt (Lokeren)

maakt deel uit van Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.