erfgoedobject

Stadhuis Lokeren

bouwkundig element
ID
17915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17915

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis Lokeren
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Stadhuis Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Lokeren
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Lokeren
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekgebouw van twee bouwlagen, in 1761 opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt (Gent). Oorspronkelijk grondplan ongeveer vierkant met aan de voorzijde een dubbele middentravee met twee zijtraveeën (zonder de twee achteruitspringende rechter traveeën, toegevoegd in 1863) en aan de zijgevel drie traveeën (verlengd tot zeven in 1863). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met sterk verhoogde begane grond op arduinen sokkel voorzien van steekbogige keldervensters, en Franse voegen op de penanten, onder mansardedak (leien). Symmetrische voorgevel met pseudo-middenrisaliet van twee traveeën, voorafgegaan door een breed uitlopende arduinen dubbele bordestrap met gesmeed ijzeren hek van J. Delmotte (Brussel); gekoppelde deuren in rijk geprofileerde spiegelbogige arduinen omlijsting met neuten, gestrekte tussendorpels, versierde sluitstenen en gesmeed ijzeren waaiers. Op de bovenverdieping een arduinen balkon op drie rocailleconsoles en met een gesmeed ijzeren hek. Als bekroning een helmvormig fronton met gesmeed ijzeren astrolabium en ondersteund door rocaillemotieven waartussen het wapenschild van de stad Lokeren (rooster, attribuut van Sint-Laurentius, met erboven Wase raap); twee niervormige oculi tussen grillige rocailles. Alle vensters zijn steekbogig en hebben een geprofileerd arduinen beloop met versierde sluitsteen. De dakkapellen werden na de vergroting toegevoegd.

 • NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), in Annalen van de Koninklijke van het Land van Waas 70/3 + 4, 1967, p. I 99-202.
 • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977 p. 51-54.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Groentemarkt

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadhuis Lokeren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.