Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Markt
Locatie Markt 10, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk een enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlaag uit de 18de eeuw, door aanpassingswerken in 1902 naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent) uitgebreid tot dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), voorzien van vier dakkapellen met gebogen kroonlijst. Begane grond op hoge arduinen plint; spiegelboogdeur in sterk geprofileerde omlijsting van arduin met neuten en accoladeboogvormige tussendorpel gemarkeerd door een sluitsteen in schelpvorm; eveneens een sluitsteen met loofmotief in de bovendorpel; drie arduinen trappen waarvan de onderste twee gebogen zijn. Oudste deel van het huis voorzien van steekboogvensters met versierde sluitsteen en onderdorpels doorlopend tot kordon. Eenvoudige arduinen puilijst. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries en- kroonlijst op klossen. Toegevoegde linker travee in neorococostijl met kwartholle hoekdammen voorzien van imitatiebanden en halfcirkelvormige omhooggestoken en gekorniste kroonlijst met als bekroning een wereldbol op sokkel. Brede steekboogvensters omlijst met rocailles, gebogen balkon met sierlijke smeedijzeren leuning. In geveltop ovale oculus omlijst met rankwerk. De zijgevel bevat twee dakkapellen met driehoekig fronton. Eveneens toegevoegde rondboogpoort links naast het huis: kwartholle bepleisterde omlijsting met imitatiebanden, arduinen neuten en schamppalen. Fries met rocailles en gebogen, gekorniste kroonlijst.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 57-58.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Lokeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.