Herenhuis van 1871

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1871

Beschrijving

Herenhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in 1871 gebouwd naar ontwerp van architect Emile Van Hoecke (Gent). Bovenverdieping gemarkeerd door een middenrisaliet van twee traveeën oorspronkelijk bekroond door een gebogen fronton; geaccentueerd door belijnende imitatievoegen, rechthoekig arduinen balkon op de derde bouwlaag en uitgewerkte sluitstenen aan de vensters; laatst genoemde in steekbogige, geriemde omlijsting op de tweede bouwlaag met balusters tussen postamenten als borstwering; lekdrempels op platte consoles op de derde bouwlaag. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met casementen, vernieuwde rechte kroonlijst ter vervanging van een gekorniste op rijk versierde consoles. Begane grond volledig gewijzigd in de tweede helft van de 20ste eeuw.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 91

Auteurs :  Demey, Anthony