erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 17934   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17934

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen bekroond door een driehoekig fronton met tandlijst en oculus, en afgedekt door een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit eind 18de eeuw. In zijn huidige vorm bepleisterde en geschilderde lijstgevel met duidelijke in de tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde ornamenten. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met versierde sluitsteen (tweede helft van de 19de eeuw); laatstgenoemde ontbreekt bij de quasi vierkante vensters van de lagere hoogste verdieping. Gevel beëindigd op een dunne gelede architraaf, een onversierde fries en een getande kroonlijst op consoles uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Begane grond voor de eerste maal in 1877 in winkel veranderd en nu volledig gemoderniseerd.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 73.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Classicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17934 (Geraadpleegd op 20-09-2020)