erfgoedobject

Huis De Wolmolen

bouwkundig element
ID
17940
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17940

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Wolmolen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Huis De Wolmolen
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis De Wolmolen
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Breedhuis, zogenaamd De Wolmolen. Herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leipannen), vermoedelijk in het vierde kwart van de 18de eeuw gebouwd. Behouden bovenverdieping met licht vooruitspringend middenrisaliet van twee traveeën, geflankeerd door telkens twee kolossale Ionische pilasters. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen, behalve deze van de zijtraveeën op de middenverdieping die gevat zijn in een rechthoekige nis, voorzien van een lekdrempel. Borstweringen van de bovenste bouwlaag versierd met rechthoekige panelen voorzien van festoenen. Centrale penant met bloemenkrans en festoenen. Gevel bekroond door een gelede architraaf, fries met in het midden een medaillon omgeven door rankwerk, en een gekorniste kroonlijst op klossen met boven het middenrisaliet een driehoekig fronton waarin een oculus omgeven door rol- en rankwerk. Begane grond oorspronkelijk met afgevlakte bossage en centrale rechthoekige inrijpoort in arduinen omlijsting met sluitsteen en festoenen op de latei. In 1935 voor de eerste maal gewijzigd: de twee linker traveeën werden veranderd in een kleine winkel; in 1952 werd de volledige gelijkgrondse verdieping weggebroken en vervangen door de huidige grote winkelvitrines.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Wolmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17940 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.