erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van vier dorpswoningen

bouwkundig element
ID
17948
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17948
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vier kleine panden van één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Nummer 3 en 5 met gecementeerde en beschilderde gevel van elk drie traveeën; nummer 5 met toegevoegde tweede bouwlaag. Nummer 3 en 7 bezitten een klimmend dakvenster. Rechthoekige deuren en vensters. Nummer 9 is het meest intact bewaarde pand met korfboogdeurtje in kwarthol geprofileerde bepleisterde omlijsting met vlakke sluitsteen en imposten. Boven de puilijst, in de deurtravee een korfbogig beeldnisje onder waterlijst op halve rondzuiltjes met sokkel en kapiteel. Erboven dakvenster met steekboogvenster en driehoekige topgevel met oculus. Oorspronkelijk zou het een geheel gevormd hebben met nummer 7 en circa 1900 tot twee woningen verbouwd zijn.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van vier dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17948 (Geraadpleegd op 12-06-2021)