erfgoedobject

Villa van 1902

bouwkundig element
ID
1795
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1795
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Alleenstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak en leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), van 1902 (zie cartouche); opgericht door de eigenaar van de voormalige meubelmakerij De Goeyse ten westen, gelegen naast van het huidige Koninklijk Atheneum.

Gecombineerde, verspringende bakstenen lijst- en puntgevel met gebruik van arduin voor de plint en de doorgetrokken lekdrempels. Voorts beschilderde banden. Steekbogige vensters, gekoppeld drielicht met tussenzuiltjes op de benedenverdieping, borstwering met balusters op de bovenverdieping. Links overluifelde, achteruitwijkende ingangstravee met rondboogdeur: sierlijk bewerkte houten vleugeldeur.

Verrassend interieur: neoclassicistische hal met Korinthische driekwartzuilen en imitatiemarmerschildering. Benedenverdieping met bewaarde stucwerkplafonds; houten neorococoschouw in de voorkamer; neorenaissance lambrisering en deuromlijstingen in de tussenplaats; art-nouveaulambrisering, -spiegel, -deuren en -tochtportaal in de bredere achterplaats met glas-in-loodramen in zelfde stijl.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa van 1902 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1795 (Geraadpleegd op )