erfgoedobject

Brughuis

bouwkundig element
ID
17955
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17955

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brughuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Brughuis
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Neobarok hoekhuis van baksteen met verwerking van arduin aan de sokkel, deur- en vensteromlijstingen en topgevelafwerking, in 1909 gebouwd als huis voor de brugdraaier. Complexe bouw met verspringende traveeën en bouwlagen bekroond door dubbele in- en uitzwenkende topgevels met oculus en driehoekig of gebogen fronton. Afgeschuinde hoektravee met wapenschild en erkervormige toren met ingesnoerde naaldspits, in 1975 aangebracht ter vervanging van een lantaarntoren met peerspits. Begane grond in 1978 grotendeels aangepast aan de huidige (winkel)functie. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting op neuten en voorzien van imposten, een versierde sluitsteen en een gekorniste waterlijst. Aan weerszijden een rechthoekig raampje. Segmentboogvensters met sluitsteen gekorniste waterlijst, oren en neuten met dropsteentjes. Sommige zijn als kloosterkozijn uitgewerkt, andere als kruiskozijn. Links tegen het hoofdgebouw leunen enkele vertrekken aan van één bouwlaag, in dezelfde trant opgetrokken.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Prosper Thuysbaertlaan

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brughuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17955 (Geraadpleegd op 12-06-2021)