Brughuis

Gemeente Lokeren

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Typologiewachterswoningen
Stijlneobarok
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Neobarok hoekhuis van baksteen met verwerking van arduin aan de sokkel, deur- en vensteromlijstingen en topgevelafwerking, in 1909 gebouwd als huis voor de brugdraaier. Complexe bouw met verspringende traveeën en bouwlagen bekroond door dubbele in- en uitzwenkende topgevels met oculus en driehoekig of gebogen fronton. Afgeschuinde hoektravee met wapenschild en erkervormige toren met ingesnoerde naaldspits, in 1975 aangebracht ter vervanging van een lantaarntoren met peerspits. Begane grond in 1978 grotendeels aangepast aan de huidige (winkel)functie. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde omlijsting op neuten en voorzien van imposten, een versierde sluitsteen en een gekorniste waterlijst. Aan weerszijden een rechthoekig raampje. Segmentboogvensters met sluitsteen gekorniste waterlijst, oren en neuten met dropsteentjes. Sommige zijn als kloosterkozijn uitgewerkt, andere als kruiskozijn. Links tegen het hoofdgebouw leunen enkele vertrekken aan van één bouwlaag, in dezelfde trant opgetrokken.

Auteurs: Demey, Anthony