erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
17956
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17956

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Onderkelderd enkelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Gebruik van arduin voor de plint met rechthoekige keldervensters. Middentravee op de tweede bouwlaag gemarkeerd door rechthoekig balkon op twee consoles en verder door een boven de kroonlijst uitstekend bovenvenster met rondlicht en gebogen fronton. Geblokte penanten Rechthoekige deur en venster in vlakke omlijsting met oren. Middenvenster op de bel-etage in versierde omlijsting met maskerkop in de sluitsteen. Gestrekte waterlijst op consoles. Geveleinde met onderbroken kroonlijst op consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Prosper Thuysbaertlaan

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17956 (Geraadpleegd op 12-06-2021)