erfgoedobject

Twee neotradionele burgerhuizen

bouwkundig element
ID
17962
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17962

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee neotradionele burgerhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Twee panden in speelse neotraditionele stijl, aansluitend bij de huizenrij in de Koophandelstraat (nummer 28-42) mogelijk door dezelfde architect ontworpen (H. Vanden Broucke, 1910). Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Nummer 13 met smalle deurtravee en licht vooruitspringende bredere venstertravee bekroond door een tuitgevel met rolwerk en overhoeks topstuk. Rondboogdeur en dito vensters op de begane grond. Gebogen erker met vijf aaneensluitende kloosterkozijnen op de bovenverdieping. Geveltop met zogenaamd "Serliaans drielicht" waarvoor een gesmeed ijzeren borstwering. Nummer 14 bezit op de begane grond een driezijdige erker en is bekroond door een centraal dakvenster met trapgevel op schouderstukken en rondboogvenster. Steekboogdeur en -vensters, laatstgenoemde op de verdieping uitgewerkt als kruiskozijn.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Prosper Thuysbaertlaan

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee neotradionele burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17962 (Geraadpleegd op 12-06-2021)