erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
17985
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17985

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van burgerhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie burgerhuizen met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en drie bouwlagen, in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren. Vooruitspringende centrale drie traveeën met geblokte hoekdammen; laatstgenoemde komen eveneens voor op de geveluiteinden. Begane grond met arduinen sokkel en Franse voegen uitstralend boven de muuropeningen; nummer 29 met houten pui; nummer 33 gewijzigd en bekleed met machinesteen. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijsting, op de lagere hoogste verdieping voorzien van een versierde sluitsteen, lekdrempels en een paneel op de borstwering. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf en gekorniste kroonlijst op tanden.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Schoolstraat

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17985 (Geraadpleegd op 25-06-2021)