• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Hoekhuis, alleenstaand burgerhuis van twee bouwlagen met keldergarage onder plat dak, beïnvloed door de nieuwe zakelijkheid, met bouwaanvraag van 1937 met onleesbare handtekening van de architect.

Sterk horizontaal gemarkeerde gele baksteenbouw met afgeronde hoekpartij, betonnen balken, overkragende bovenbouw, vensterregisters, uitspringende waterlijst en dito kroonlijst. Contrasterend gebruik van zwarte faiencetegels. Achteruitwijkende deur met steektrap. Achtergevel met overluifeld terras.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1937, nummer 75.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De woning is ontworpen als een totaalkunstwerk door architect Jacques Ottelohé. In het ontwerp was dus niet alleen aandacht voor de gedetailleerde uitwerking van het exterieur, maar eveneens voor de interieurafwerking, bijvoorbeeld met het gebruik van glas in lood en decoratieve tegelvloeren met geometrische patronen. Het interieur getuigt van een band met de Tegelfabriek Rottiers te Tisselt: opdrachtgever van de woning was C. Sprimont-Rottiers, schoonzoon van Adeline en Emmanuel Rottiers, de oprichters van de Tegelfabriek

• S.N. 2022: Authentieke art-deco hoekwoning te Willebroek [online], https://igemo.be (geraadpleegd op 12 december 2022).