erfgoedobject

Burgerhuis en pleinbeluikje

bouwkundig element
ID
17991
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17991

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en pleinbeluikje
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Lokeren
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw. In de tweede en vijfde travee spiegelboogdeur in geprofileerde omlijsting met neuten, gestrekte tussendorpel, versierde sluitsteen, een gekornist hoofdgestel en rocailles op de zwikken. Bovenlicht van de deur in vijfde travee versierd met lambrekijnen in pleisterwerk. Deze deur vormt de enige toegang naar het erachter gelegen beluikje. Steekbogige bovenvensters met geprofileerde omlijsting; in middentravee blindvenster met patroon van een 19de-eeuws raam inmiddels elders vervangen door aluminium. Gevelbekroning (19de eeuw) door middel van gelede architraaf, fries met geprofileerde rechthoekige en vierkante panelen, en kroonlijst op zware consoles. Achtergevel met gedicht korfboogdeurtje met kwarthol beloop, imposten, voluutsluitsteen en gekorniste waterlijst.

Haaks tegen de achtergevel bevindt zich een bakstenen woning, van één bouwlaag onder mansardedak (Vlaamse pannen) en voorzien van twee klimmende dakkapellen. Vensters in vlakke, bepleisterde omlijsting. Deur met arduinen omlijsting met gestrekte tussendorpel. Achter dit aanbouwsel: klein pleinbeluikje met voornamelijk huisjes van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Eenvoudige rechthoekige vensters en deuren. Te midden de binnenplaats staat een klein rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met de latrines. Achter het beluikje strekt zich een grote tuin uit.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Schoolstraat

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis en pleinbeluikje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17991 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.