Rijkslagere school

Gemeente Lokeren

• Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is beschermd als monument Rijkslagere school

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Rijkslagere school

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Beschrijving

Neoclassicistisch vierkant gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder tentdak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1858 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met arduinen plint en vooruitspringende geblokte hoekpilasters. Begane grond met beluikte rechthoekige vensters voorzien van een vlakke omlijsting, en lekdrempels. De rechthoekige vensters van de verdieping bezitten een geprofileerde omlijsting waarboven een hoofdgestel; de onderdorpels lopen door tot een kordon. Op de borstwering een geprofileerd, langwerpig paneel. Brede rechthoekige deur in arduinen omlijsting. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries, kroonlijst op modillons en driehoekig fronton met modillons en oculus.

Links naast het gebouw staat de schoolpoort: rechthoekige poort geflankeerd door pilasters met ingediepte schachten, arduinen sokkels en lijstkapiteel, waarboven driehoekig pseudo-fronton. Rondbogig timpaan met geprofileerde omlijsting op imposten met de naam van de school.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 87

Auteurs: Demey, Anthony