erfgoedobject

Rijkslagere school

bouwkundig element
ID
17993
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17993

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkslagere school
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Rijkslagere school
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Neoclassicistisch vierkant gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder tentdak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1858 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met arduinen plint en vooruitspringende geblokte hoekpilasters. Begane grond met beluikte rechthoekige vensters voorzien van een vlakke omlijsting, en lekdrempels. De rechthoekige vensters van de verdieping bezitten een geprofileerde omlijsting waarboven een hoofdgestel; de onderdorpels lopen door tot een cordon. Op de borstwering een geprofileerd, langwerpig paneel. Brede rechthoekige deur in arduinen omlijsting. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries, kroonlijst op modillons en driehoekig fronton met modillons en oculus.

Links naast het gebouw staat de schoolpoort: rechthoekige poort geflankeerd door pilasters met ingediepte schachten, arduinen sokkels en lijstkapiteel, waarboven driehoekig pseudofronton. Rondbogig timpaan met geprofileerde omlijsting op imposten met de naam van de school.

 • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 87

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Schoolstraat

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijkslagere school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17993 (Geraadpleegd op 12-06-2021)