erfgoedobject

Burgerhuis in geometrische art nouveau

bouwkundig element
ID
18005
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18005

Juridische gevolgen

Beschrijving

Maakt deel uit van een huizenrij in art-nouveaustijl (nummers 13-17 en 14-18), gebouwd tussen 1906 en 1909; twee tot drie traveeën en twee tot drie bouwlagen onder zadel- of mansardedaken (nok parallel aan de straat).

Enkelhuis van twee traveeën en verspringende bouwlagen. Kleurrijke baksteenbouw op arduinen sokkel met korfbogig keldervenster. Smalle deurtravee en vooruitspringende venstertravee met rondbogig drielichtvenster en driezijdige houten erker op de bovenverdieping. Rechthoekige deur met natuurstenen latei waarboven sgraffitopaneel met jaartal 1906 en zeilschip.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dit pand uit 1906-1909 is de enige Lokerse realisatie van de in Gent en later in Elsene woonachtige architect Achilles Van Hoecke-Dessel (1871-1918). Deze woning is typerend voor de stijl van deze architect, die meestal bouw- en sierelementen uit de art nouveau en het eclecticisme op creatieve wijze combineerde en vermengde.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Stadskern Lokeren

  • Is deel van
    Stationsplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in geometrische art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18005 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.