erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 18011   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18011

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde lijstgevel op zware arduinen sokkel en met achteruitspringende eerste travee. Geveloppervlak voorzien van imitatievoegen en bossage op de penanten van de twee onderste bouwlagen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met diamantkopsluitsteen en doorgetrokken onderdorpels. Middenvensters van de bel-etage gemarkeerd door rechte waterlijst en borstwering met gecanneleerde consoles. Rechthoekige deur waarboven aanvankelijk een houten erker. Geveleinde met gekorniste houten kroonlijst op modillons.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18011 (Geraadpleegd op 30-10-2020)