Rij burgerhuizen in art-nouveaustijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 10-22, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art-nouveauburgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Art-nouveauburgerhuis
gelegen te Stationsstraat 10 (Lokeren)

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Huizenrij van zeven panden in art-nouveaustijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevels van twee a drie traveeën en drie bouwlagen op arduinen sokkel en onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen). Gemeenschappelijke kenmerken zijn het parement van gekleurde baksteen en een smalle deurtravee naast een bredere venstertravee soms voorzien van twee à drie vensters. Nummer 10 in 1911 gebouwd door architect Theodore Welvaert (Lokeren), is Moors geïnspireerd met hoefijzerbogige deuren en vensters. Vooruitspringende venstertravee op de bel-etage gemarkeerd door een driekwartcirkelvormig deurvenster met natuurstenen imposten en driehoekig balkon, en bekroond door een als loggia uitgewerkt dakvenster. Bovenverdieping met gekoppelde hoefijzerboogvensters, geflankeerd door blinde oculi met (vervaagde) sgraffitotekening. Gekorniste kroonlijst met klossen en consoles. Nummer 12- 18. Eenheidsbebouwing (nummer 12, 16, 18 met gewijzigde begane grond) met rechthoekige deuren en vensters onder ijzeren I-latei, steek- of korfbogig ontlast. Bovenverdieping uitsluitend met steekboogvensters. Bel-etage met balkon. Bekronende rondboogfries en houten kroonlijst op consoles. Nummer 20 is afzonderlijk gebouwd en bezit een rijkere versiering in de balkonleuning. Nummer 22 is uitgevoerd als een statig burgerhuis met parement van witte geglazuurde baksteen met blauw gekleurde muurbanden. Smalle deurtravee en breed linker risaliet van twee traveeën. Rondboogdeur en -vensters, laatst genoemde met arduinen lekdrempels op consoles. Rechthoekig balkon op zware consoles in de centrale travee van de middenverdieping. Gevel bekroond door architraaf, fries met casementen en gekorniste kroonlijst op consoles.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 110.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Lokeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.