Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Twee onderkelderde enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in spiegelbeeld, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lijstgevel nummer 19 is ontpleisterd, nummer 21 met behouden bepleistering en beschildering. Vlak uitgewerkte begane grond; bovenverdieping geritmeerd door kolossale pilasters, waarop de steekbogige architraaf rust. Later toegevoegde erker in uiterste travee. Steekboogdeur en -vensters, in de middenverdieping in geprofileerde omlijsting en voorzien van verdiepte borstweringen. Houten kroonlijst op klossen en versierde consoles.

Auteurs: Demey, Anthony

In vergelijking met de inventaristekst uit 1981 zijn beide woningen ontpleisterd.