Brouwersgasthof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwersgasthof

Beschrijving

Hoekhuis, zogenaamd "Brouwersgasthof", met een zijde uitziend op het stationsplein. Statig neoclassicistische lijstgevel, bepleisterd en beschilderd, in 1857 ontworpen door architect Jean Joseph Stevens (Lokeren) in de stijl van het toenmalig station aan de overzijde van het plein; respectievelijk zes, een en zeven traveeën en twee bouwlagen onder haaks zadeldak (mechanische pannen). Volledig gewijzigde begane grond op arduinen sokkel. Bovenverdieping geritmeerd door rondboogarcade waarin dito vensters met lekdrempels en verdiepte borstwering. Klassiek geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op klossen.

• VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 85.

Auteurs : Demey, Anthony