erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 18025   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18025

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
  Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuizen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beschilderde plint. Begane grond met imitatiebanden, uitstralend boven de vensters. Laatst genoemde zijn rechthoekig, op de begane grond met diamantkopsluitsteen, lekdrempels en luiken, op de bovenverdieping gevat in geriemde omlijsting met versierde sluitsteen en doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige deuren in vlakke arduinen omlijsting met neuten en rechte waterlijst. Klassieke gevelbekroning met gelede architraaf, fries met panelen, getande kroonlijst op versierde consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Stadskern Lokeren
  Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkp...

 • Is deel van
  Torenstraat
  Torenstraat (Lokeren)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Twee burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18025 (Geraadpleegd op 22-08-2019)