Mouterij Boelens

Beschrijving

Voormalige mouterij Boelens uit het vierde kwart van de 19de eeuw bestaande uit een straatgebouw met puntgevel, met links ertegen een sterk vervallen vleugel (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) en achterliggende smalle binnenkoer waarop rechts een vierkante mouteest aangebouwd tegen eerst genoemd gebouw. Bakstenen straatgebouw met puntgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Eenvoudige getoogde vensters en opengewerkte industriële ankers. Gewijzigde begane grond. Interieur met graanvloeren op troggewelven tussen ijzeren I-balken, gesteund door lage gietijzeren zuiltjes. Hiertussen latere ophanging van silo's.

Intacte vierkante bakstenen mouteest met vier vloeren en tentdak met centrale cilindrische schouw afgedekt door metalen schermkapje. Koergevel met getoogde muuropeningen. Gevels en schouw beëindigd op bakstenen muizetandfries.

Interieur met stookplaats op de begane grond, en vloeren op troggewelven tussen I-balken in richting alternerend per bouwlaag.

Ten noorden aangrenzende koer met achterliggende opslagplaats, vroeger mogelijk tot de mouterij behorend doch later gebruikt door binnenschipper De Wilde.

Auteurs: Demey, Anthony