erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 18037   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18037

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Licht verhoogde begane grond met arduinen plint waarin drie getraliede rechthoekige keldervensters. Geblokte- pilasters op de penanten. Steekboogvensters in geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping voorzien van oren; tot cordon doorgetrokken onderdorpels. Steekboogpoort. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen, kroonlijst op klossen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

De voorgevel werd sterk vereenvoudigd: de bepleistering werd verwijderd met verlies van de hele gevelbekroning. Het schrijnwerk werd vernieuwd en de keldervensters zijn niet langer getralied.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 16-12-2019

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18037 (Geraadpleegd op 19-09-2020)