erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 18045   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18045

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Stadswoning: barokgevel
    Deze bescherming is geldig sinds 29-07-1957

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen in- en uitgezwenkte topgevel met verwerking van zandsteen voor plint, venster- en deuromlijstingen en geveltopafboording, in de tweede helft van de 17de eeuw te dateren doch "hard" gerestaureerd door architect Roger Warie (Gent). Beluikte steekbogige kruisvensters met sluitsteen, gekorniste waterlijst en een vlakke omlijsting met oren en dropjes. Rechthoekige deur met negblokken en een steekbogig bovenlicht met rolwerk. Boven de deur een rondbogig heiligennisje. In de geveltop, identiek venster als op de begane grond; erboven een gekorniste kcordonband en oculus met imposten, rolwerk, gekorniste sluitsteen en waterlijst.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 40.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18045 (Geraadpleegd op 20-09-2020)