erfgoedobject

Hoekhuis in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID: 18048   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18048

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-hoekhuis van 1907
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1998

Beschrijving

Hoekhuis in art-nouveaustijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leipannen en mechanische pannen), gedateerd 1907. Lijstgevel met arduinen plint en gevelbekleding van geglazuurde baksteen van verschillende kleuren (voornamelijke wit). Afgeschuinde hoektravee. Op de begane grond met gedrukte hoefijzerbogige vensters met typische houten venstertracering. Hoefijzerbogige deur met rond bovenlicht in de hoektravee. Smallere hoefijzerbogige bovenvensters met lekdrempels; in de hoektravee, spitsboogvenster waarvoor een gebogen balkonnetje op smeedijzeren consoles. Hoektravee met driehoekige dakkapel met houten luifel en spitsbogig venster met driehoekig balkonnetje. De oorspronkelijke kroonlijst op modillons is nu met kunststof bekleed. Beste Jugendstilrealisatie te Lokeren.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis in art-nouveaustijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18048 (Geraadpleegd op 20-09-2020)