erfgoedobject

Classicistisch hoekhuis, gedateerd 1784

bouwkundig element
ID: 18049   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18049

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt door een zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van twee dakkapellen met afgewolfd dakje. Bepleisterde en geschilderde classicistische lijstgevel van 1784 (cartouche) met arduinen plint, rechthoekige vensters en korfboogpoort met geprofileerde omlijsting op neuten en versierde sluitsteen. De vensters van de begane grond bezitten latere lekdrempels en houten rolluikkasten; bovenvensters in rechthoekige geprofileerde dagkanten; op de bel-etage verdiepte borstweringen versierd met festoenen en aan elkaar verbonden en kruisende ringen. In het middenpaneel gedateerde rechthoekige cartouche vastgehouden door twee handen en omgeven door een krans. Borstweringen van de bovenste bouwlaag eenvoudig versierd door een zwak verheven paneel met rechtgekante hoeken. Gevelbekroning door middel van gekorniste, gelede architraaf met vier hangmotieven op de penanten van de middentravee, een vlakke fries en een gekorniste kroonlijst met eierlijst. Zijgevels met aandaken.

  • VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 74

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Het herenhuis werd grondig verbouwd waarbij onder meer het in 1978 beschermde bijgebouw en de achtertuin vervangen werden door een nieuwbouwappartement.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 16-12-2019

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Classicistisch hoekhuis, gedateerd 1784 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18049 (Geraadpleegd op 19-09-2020)