erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
18053
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18053
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lokeren
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in de tweede helft van de 19de eeuw te situeren. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met arduinen plint en begane grond versierd met imitatiebanden, uitstralend boven de muuropeningen. Gebruik van arduin voor de doorgetrokken lekdrempels, de puilijst en de kroonlijst boven de vensters op de verdieping; laatst genoemde zijn rechthoekig in een geprofileerde omlijsting. Begane grond met vleugelpoort en beluikte steekbogige vensters. Gelede architraaf en zware kroonlijst met tanden.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18053 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.