erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 18107   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18107

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Empire-getint burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met risalietvormende middentravee. Begane grond met imitatiebanden, uitstralend boven de muuropeningen. Rechthoekige, eertijds beluikte vensters op de benedenverdieping, rondbogig met waterlijst, horizontaal over de penanten doorlopend op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting voorzien van een gestrekte tussendorpel met rozetjes en jaartal 1843, waterlijst op twee consoles; sierlijk ijzerwerk in het bovenlicht. Geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst op tanden en klossen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18107 (Geraadpleegd op 13-07-2020)