Sint-Teresiacollege

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Eksaarde
Straat Eksaarde-dorp
Locatie Eksaarde-dorp 17, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Teresiacollege

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Teresiacollege" met woonhuis, kapel en schoolgebouwen. Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Vooruitspringende geblokte hoekdammen en middentravee. Laatst genoemde enkel geblokt op de begane grond. Steekboogvensters, op de gelijkgrondse verdieping met verspringende dagkanten, lekdrempels en paneel op de borstwering; op de middenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met oren en versierde borstweringen. Rechthoekige zoldervensters met afgeschuinde hoeken. Steekboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting met diamantkopsluitsteen. Geveleinde met gekorniste kroonlijst op tanden en klossen. Haaks tegen de linker zijgevel: moderne eenbeukige kapel uit het tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw. Achter het woonhuis: schoolgebouwen in neogotische baksteenstijl met drie + een toegevoegde bouwlaag onder zadeldaken. Vensters (kruiskozijnen) per travee gevat in een gevel hoge nis (zogenaamd "Brugse travee") met blind maaswerk in de boogvelden.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Eksaarde

Eksaarde (Lokeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.