erfgoedobject

Sint-Teresiacollege

bouwkundig element
ID: 18116   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18116

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Teresiacollege
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Sint-Teresiacollege met woonhuis, kapel en schoolgebouwen. Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Vooruitspringende geblokte hoekdammen en middentravee. Laatstgenoemde enkel geblokt op de begane grond. Steekboogvensters, op de gelijkvloerse verdieping met verspringende dagkanten, lekdrempels en paneel op de borstwering; op de middenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met oren en versierde borstweringen. Rechthoekige zoldervensters met afgeschuinde hoeken. Steekboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting met diamantkopsluitsteen. Geveleinde met gekorniste kroonlijst op tanden en klossen.

Haaks tegen de linker zijgevel: moderne eenbeukige kapel uit het tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw. Achter het woonhuis: schoolgebouwen in neogotische baksteenstijl met drie + een toegevoegde bouwlaag onder zadeldaken. Vensters (kruiskozijnen) per travee gevat in een gevel hoge nis (zogenaamd "Brugse travee") met blind maaswerk in de boogvelden.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Teresiacollege [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18116 (Geraadpleegd op 31-03-2020)