Rustoord en kapel

Beschrijving

Rustoord, in 1848 gesticht door Franciscus Jacobus Bogaert en tot 31 december 1888 bediend door de Zusters Maricollen van Dendermonde en daarna (tot in 1971) door de Zusters van Vincentius a Paulo van Oostakker; sindsdien bestuurd door het O.C.M.W. Achter de rooilijn staand bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, volgens gedenksteen binnen, in 1962 uitgebreid en gemoderniseerd naar ontwerp van architect Fernand Weyers (Sint-Niklaas). Behouden kapel van 1877, haaks op de centrale travee ingeplant en gebouwd door aannemer Thierens (Sint-Niklaas). Hoog bakstenen gebouw met inzwenkende top, bekroond door een vierkante klokketoren. Middenrisaliet met rechthoekige deur in arduinen omlijsting, en rondbogig doksaalvenster met erboven arduinen plaat met opschrift "Rustoord". Zijpenanten met gekoppelde rondbogige spaarvelden. Zijgevels met kleine rechthoekige venstertjes onderaan en langwerpige rondboogvensters bovenaan.

• VAN GOEY J., Bijdrage tot de geschiedenis van Exaerde, Eksaarde, 1936, p. 28-31

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony