Sashuis

Alternatieve naam Spaans huis

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is beschermd als monument Sashuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sashuis of Spaans huis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sas Klein-Willebroek

Beschrijving

Ook Spaans huis genoemd (zie bouw door Spaanse huurlingen). Huidig gebouw opgericht in 1608, na de verwoesting van een ouder sashuis. Tot einde 17de eeuw omgeven door een vesting. Gedurende eeuwen pleisterplaats van hoogwaardigheidsbekleders bij de overstap op het traject Brussel-Antwerpen. Gerestaureerd en ingericht als museum in 1984-1986 naar ontwerp van J. Faes.

Vrijstaand gebouw in traditionele stijl, vijf en drie traveeën en twee bouwlagen onder steil leien zadeldak (nok parallel aan de vaart). Verankerde bak- en zandstenen lijstgevels op een zandstenen plint met schuine afzaat. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met speklagen ter hoogte van de vroegere dorpels; hoekblokken en steigergaten. Westgevel met jaarankers "A 1608".

Auteurs: Steyaert, Rita