Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Eksaarde
Straat Rechtstraat
Locatie Rechtstraat 417, Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lokeren (actualisaties: 06-08-2007 - 18-09-2007).
  • Adrescontrole Lokeren (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Lokeren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerderij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige boerderij met woonhuis en schuur; begraasd en beboomd voorerf. Woonhuis van vier traveeën + rechts opkamer van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, weggebroken dakvenster boven de deur), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen bouw op gepikte plint. Beluikte en getraliede zandstenen kruiskozijnen met geprofileerde tussendorpel; strekse ontlastingsboog met zandstenen aanzet- en sluitstenen; rechts van de deur hoger geplaatst voor voutekamer. Zandstenen korfboogdeur met kwarthol geprofileerde negblokken; bolkozijn als bovenlicht. Zijpuntgevels met aandaken en muurvlechtingen; sporen van oudere dakmoet. Achtergevel met korfboogdeur identiek aan de voorgevel, doch zonder bovenlicht. Vrijwel volledig oorspronkelijk interieur met vloeren in rood en blauw gebakken tegels, open haarden en zolderingen met moer- en kinderbalken.

Links kleine bijbouw van twee traveeën. Haaks op het woonhuis, ten zuidwesten ervan: ruime bakstenen dwarsschuur onder schilddak met brede overstek (Vlaamse pannen en golfplaten).

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Eksaarde

Eksaarde (Lokeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.