erfgoedobject

Neoclassicistisch landhuis

bouwkundig element
ID
18157
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18157

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen neoclassicistisch kasteeltje gebouwd op de plaats van een bloemisterij in 1906 en uitgevoerd door de "entrepreneurs Cam. Huysse et fils". Omringende tuin, van de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek tussen geblokte vierkante pijlers. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint gemarkeerd door achthoekige, torenvormige zijpartijen met drie bouwlagen onder koepeldak met bekronend bolornament. Centraal gedeelte van drie traveeën met twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met houten dakkapel en oeils-de-boeuf. Horizontaal markerende balustrades, op de begane grond onderbroken door een centrale, arduinen steektrap met siervazen op de leuningen. Bovenverdieping met Toscaanse pilasters tussen de rondboogvensters met booglijst op imposten. Hoektorens met licht getoogde vensters onder druiplijst; omlopende kordonbanden en kroonlijst op klosjes.

Interieur met trappenhuis in neorococostijl, schouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl met fraai geajoureerd koperen hek en salon in neoclassicistische stijl met stucplafonds.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/M/17.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.