Bakkerij naar ontwerp van G. Henderick

Beschrijving

Breedhuis van drie bouwlagen volgens bouwaanvraag van 1861 oorspronkelijk bestaande uit een dubbelhuis van drie traveeën als middenrisaliet, geflankeerd door twee enkelhuizen van twee traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Twee linker traveeën aanvankelijk in originele toestand behouden café zogenaamd "In 't Moorken". Overige traveeën verbouwd tot dubbelhuis met gevel in art-decostijl, volgens opschrift sokkel rechts van deur naar ontwerp van architect Geo-Jean Henderick; volgens bouwaanvraag van 1925 omgevormd tot Pâtisserie G. Henderick "Le Touriste".

Nummer 1. Smalle bepleisterde en witgeschilderde gevel met eveneens gewitte houten winkelpui. Bovenvensters in geriemde omlijstingen, respectievelijk spiegelboogvormig en met afgeronde bovenhoeken. Fries met spiegel en kroonlijst op klossen met drop. Vrij recent door brand deels verwoest.

Nummer 5. Lijstgevel gedeeltelijk met parement van geglazuurde tegels verwerkt in dambordmotieven op penanten. Benedenverdieping voorzien van twee rondboogvensters aan weerszijden van een parabolisch deurportaal. Borstwering bovenverdieping met deels verscholen opschrift "Pâtisserie G. Henderick". Bogen rustend op gesculpteerde steunen waarvan twee in de vorm van dwergmannetjes. Deurtravee voorts met trapezoïdale erker en balkon onder afgeknotte top. Blinde attiek boven houten kroonlijst op getrapte consoles.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1861/8791 en 1925/A/24.

Aanvullende informatie

De twee linker traveeën (nummer 1) van het oorspronkelijke breedhuis, met het voormalige café "In 't Moorken", werden gesloopt en vervangen door een nieuwbouw.