erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door J. Rooms

bouwkundig element
ID
18164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18164
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Enig overblijvend huis van een ensemble van drie huizen in eclectische stijl, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect J. Rooms en van 1907. Breedhuis van één travee en drie bouwlagen met zadeldak (nok evenwijdig met de straat, pannen). Topgevel van gekleurde baksteen en natuursteen met art-nouveau-inslag voor de vormgeving van sommige details als aanzetten en imposten. Benedenvenster en deur onder brede ijzeren boogoverspanning met ornamenten. Bel-etage met loggia met ijzeren leuning tussen natuurstenen postamenten; boog op dito imposten met watergeul. Drielicht met centraal deurvenster van bovenste verdieping onder tuitvormige top voorzien van oculus en schelpvormig topstuk.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/C/31.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis ontworpen door J. Rooms [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.