Hoekhuis met apotheek ontworpen door J. Rooms

Beschrijving

Als apotheek gebouwd hoekhuis met de Engelbert van Arenbergstraat (Sint-Amandsberg). Markant eclectisch gebouw met voornamelijk neogotische inslag, volgens archiefstukken van 1907 naar ontwerp van architect J. Rooms. Diephuis van drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Baksteenbouw met verwerking van natuursteen voor plint, banden, dorpels, booglijsten, gevelornamenten. Voorgevel van twee traveeën: rechter deurtravee met rondboogvormige vleugeldeur (natuurstenen tussendorpel op imposten) onder op twee uitgelengde consoles rustende rechthoekige gemetste erker; daarboven een tot polygonale torengeleding uitgewerkt dakvenster met spits (leien); links bredere Brugse venstertravee eindigend op trapgeveltop voorzien van veelhoekige pinakel met ijzeren bekroning boven topoculus. Korfboogvormig winkelraam. Rondboogvormige winkeldeur in afgeschuinde hoek onder natuurstenen hoekprofielen en console met beeld van zittend hert met afgebroken gewei (confer tekening bouwaanvraag). Hoek ook door zware pinakel met natuurstenen topornament gemarkeerd. Begane grond van voorgevel voorts op penant voorzien van paneel uitgevoerd in gekleurde faïencetegels, volgens opschrift uitgevoerd door "Mson Helman, céramiques d'art, Bruxelles"; voorstelling van visser met vis op de rug en overschilderde reclametekst van farmaceutisch produkt: "Marque de fabrique - Emulsion Scott / Agréable au gout / Guérit toutes maladies de la gorge, des poumons et du sang".

Linker zijgevel bestaande uit twee gedeelten met verspringing van bouwlaagniveau. Twee Brugse traveeën aansluitend bij voorgevelordonnantie met brede drielichten op tweede verdieping; bovenste vensters onder markerende booglijsten met getrapte bekroningen voorzien van overhoeks topstuk. Onderbroken kroonlijst op bakstenen rondboogfries. Toepassing van schelpvormige vulling der boogvelden. Tweede geveldeel van twee traveeën op hoog souterrain, begrensd (vanaf verhoogde begane grond) door boven de kroonlijst eindigende pinakels. Toepassing van Brugse travee, links met trapgeveltop. Tussen beide traveeën: polygonale arkel op kraagstuk met twee bouwlaag onder leienspits. Derde travee links eveneens op souterrain van slechts één bouwlaag afgelijnd door kantelenrij op baksteenfries.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/C/36.