erfgoedobject

Kruidenwinkel en herberg in art-nouveau naar ontwerp van G. Henderick

bouwkundig element
ID
18185
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18185

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen art-nouveaucomplex gebouwd in 1907 naar ontwerp van Geo Henderick. Als één geheel ontworpen complex bestaande uit twee afzonderlijke asymmetrische gebouwen van twee en een halve bouwlaag, oorspronkelijk een "kruidenwinkel" en een "herberg", verbonden door een poortgebouw onder zadeldak (nok parallel met de straat), op de bouwaanvraag voorzien als "huurhouderij" en ontworpen met een fraai geveltje met poort tussen hoger opgaande lisenen zoals deze op de flankerende huizen. Elk der hoekhuizen wordt gekenmerkt door de naar elkaar gerichte afgekante hoektravee onder spits tentdak (leien) en de lisenen tussen elke travee waarvan enkele hoger uitlopen en bekroond zijn met een arduinen topstuk. Rondboogvensters op bel-etage en liggende rechthoekige vensters in halve-verdieping. Met uitzondering van het rechterpand aangepaste begane grond.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/C/23.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kruidenwinkel en herberg in art-nouveau naar ontwerp van G. Henderick [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18185 (Geraadpleegd op 06-03-2021)