erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Gedurige Bijstand

bouwkundig element
ID
1819
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1819

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand werd in 1901 opgericht.

Historiek

Dit kapelletje werd in 1901 (gevelsteen) uit dankbaarheid opgericht door Petrus Bernaerts. De oprichting van een kapel door één persoon of een buurt was in die tijd een uiting van intense volksdevotie. Het volksgeloof richtte zich namelijk in gebed tot een patroonheilige voor het verkrijgen van van een gunst of uit dankbaarheid. In dit geval was die patroonheilige Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand. Vaak werden deze kapellen gebouwd op het kruispunt van twee wegen.

Beschrijving

De kapel wordt ook het 'Kapelleke van de Heihoek' genoemd, gezien de ligging in de bocht van de straat Heihoek op het kruispunt met de Heidestraat.

Het betreft een rechthoekig bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder een leien zadeldak met klokkentorentje en overhoekse baksteenfries. Het kapelletje is voorzien van rondbogige muuropeningen en vensters met ruitvormige metalen roedeverdeling.

  • Beschermingsdossier DA002104, Venusstraat: Sint-Franciscuskapel (S.n., s.d.)
  • KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw Gedurige Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1819 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.