erfgoedobject

Architectenwoning Jules Lippens

bouwkundig element
ID
18205
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18205

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het voormalig woonhuis van architect Jules Lippens werd ontworpen in een vrij zakelijke baksteenarchitectuur geïnspireerd door de Nederlandse architect Dudok en dateert volgens de bouwaanvraag van 1928.

Het pand telt drie bouwlagen en een plat dak. De voorgevel heeft een parement van gele baksteen met dieperliggende horizontale voegen, en wordt geritmeerd door in- en uitspringende kubistische gevelvlakken. De horizontale betonnen banden en vensterregisters op de bovenverdieping worden doorbroken door een smalle verticale partij met een venster in glas-in-lood. De deurportiek is geaccentueerd met een bovenlicht tussen doorlopende betonnen banden. Er is een afdalende toegang tot de garage rechts.

Het interieur bewaarde grotendeels zijn oorspronkelijk indeling evenals het binnenschrijnwerk, glas-in-lood, trapcontructie, radiatorkasten, hang- en sluitwerk en de authentieke verlichtingsarmaturen. Het interieur getuigt van de vooruitstrevende en aan detail aandacht schenkende art-decostijl.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier (S.N., 2006)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Architectenwoning Jules Lippens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18205 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.