Teksten van Woning R. Van Damme

Woning R. Van Damme ()

Burgerhuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl naar ontwerp van Jules Lippens uit 1928.

Het rijhuis telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Vlakke onderbouw en verticaal gemarkeerde bovenverdiepingen, afgelijnd door kolossale pilasters met bekronend sierstuk. De centrale trapezoïdale erker op de eerste verdieping gaat over in twee overhoekse venstertraveeën onder een overkragende kroonlijst. Links zit een rechthoekige deur met bovenlicht en flankeervenstertjes, rechts lager gelegen garage.

De woning behield naast de authentieke indeling ook de interieuraankleding met vloeren, binnenschrijnwerk, schouwmantels, meubilair voor de woning ontworpen, verlaagd plafond met verlichting, hang- en sluitwerk, trapconstructie, glas-in-lood, radiatorkasten, vloeren en parketten, lichtarmaturen, alles eigen aan de woning en daterend uit het interbellum.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier (S.N., 2006)

Burgerhuis ()

Burgerhuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl, gesigneerd: "Jules Lippens, architecte", eveneens daterend van 1928. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Vlakke onderbouw en verticaal gemarkeerde bovenverdieping, afgelijnd door kolossale pilasters met bekronend sierstuk. Centrale trapezoïdale erker op de bovenste verdieping overgaand in twee overhoekse venstertraveeën onder overkragende kroonlijst. Links rechthoekige deur met bovenlicht en flankeervenstertjes, rechts lager gelegen garage.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/C/8.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke