Burgerhuizen en magazijn van Spinnerij Baertsoen en Buysse

Beschrijving

Burgerhuis (nummer 140) palend aan het grotendeels verdwenen textielbedrijf, de spinnerij A. Baertsoen en Buysse waarvan de summiere overgebleven bedrijfsgebouwen heden bezet zijn door een transportbedrijf. Opgericht circa 1870 aan de Dendermondsesteenweg breidde de spinnerij stelselmatig uit tot aan de ringspoorlijn. De voornaamste en oudste gebouwen werden gesloopt, het uitgestrekt braakliggend perceel getuigt nog van de omvang van het bedrijf. Wat nog overblijft dateert uit het laatste decennium van de 19de eeuw of uit de 20ste eeuw.

Onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken daterend van 1878. Neoclassicistisch getinte bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met door cordons aangegeven horizontale geledingen. Verhoogde begane grond met imitatiebanden. Rechthoekige muuropeningen, op benedenverdieping met diamantkopsluitsteen, bovenvensters in geprofileerde omlijstingen, verrijkt met versierde schelpvormige sluitsteen op de tweede verdieping. Eenvoudig aflijnend hoofdgestel met getande kroonlijst op klossen.

Links voormalige toegang tot de burelen, het magazijn, de paardenstallen en remise achter het aangrenzende huis van de onderdirecteur (nummer 142) en van de directeur (nummer 144) van de spinnerij Baertsoen en Buysse, volgens archiefstukken alles daterend van 1891 en naar ontwerp van architect J. De Waele. Witbepleisterde poortgevel met arduinen plint, eindigend op driehoekige toog. Steekboogvormige poort onder lage spiegel en paneel met oren. Rechthoekige bakstenen magazijn van twee bouwlagen en acht traveeën onder drie parallelle zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat). Naast de muurankers met initialen B van het bedrijf, valt aan de buitengevels enkel de rondboogvormige spaarvelden op, in de middelste van de drie zijpuntgevels (aan beide kanten) met ruim rondbooglicht. Binnen leidt een dubbele houten bordestrap met balusterleuningen naar de bovenverdieping: driebeukige ruimte met liggende rechthoekige bovenlichten, onderverdeeld door twee rijen houten pijlers, steunpunten van de zichtbare houten moerbalken, de middelste met schoren. Links aansluitende werkhallen onder raekemdaken op ijzeren I-balken geschraagd door gietijzeren zuilen met vleugelmoerkapitelen, volgens kadastergegevens daterend van omstreeks 1895.

Aangrenzende open werkplaatsen onder schilddak van glas en ijzer geschraagd door Polonceauspanten.

Recentere betonnen skeletbouwen met bakstenen ronde schoorsteen voorzien van de initialen B B, sluiten aan bij de eveneens verkrotte betonnen bedrijfsgebouwen van de voormalige "Tissage de torchons et lavettes Lys-Liève" met toegang in de Nijverheidstraat (Sint-Amandsberg).

Nummer 142. Voormalig huis van de onderdirecteur van de spinnerij Baertsoen en Buysse, van 1891. Gelijkaardige gevel als nummer 140 doch in spiegelbeeld en huis met iets groter volume.

Nummer 144. Voormalig huis van de directeur van de spinnerij Baertsoen en Buysse, van 1891. Burgerhuis van hetzelfde type als nummer 142 doch met een groter volume. Vensteromliistingen met oren en geen doorgetrokken onderdorpels. Oorspronkelijk centrale rechthoekige erker later vervangen door bredere (twee traveeën) licht gebogen erker op kraagstuk. Kroonlijst enkel op klossen en centrale dakkapel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling 4, 1895/4.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1878/C/43.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1891/C/12.

Aanvullende informatie

Van de achterliggende bedrijfsgebouwen is momenteel enkel het magazijn onder drie parallelle zadeldaken bewaard. De aansluitende werkhallen en open werkplaatsen, waren al gesloopt op luchtbeelden van 2000-2003. Ook de betonnen skeletbouwen met bakstenen ronde schoorsteen zijn niet langer bewaard. De bedrijfsgebouwen van een voormalige spinnerij aan de Nijverheidsstraat, werden recent grotendeels gesloopt om plaats te maken voor een woonproject.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003 en meest recent, Dendermondsesteenweg 140-144, Gent [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 7 mei 2021).